Samråd Hörselvården
Två gånger om året träffas HRF Kronoberg och Hörselvården Region Kronoberg för att informera, diskutera och ta upp aktuella frågor. Den 9 april var det dags för årets första möte.

Information från Hörselvården: Väntetiderna just nu är ca 11 månader i Växjö och 6 månader i Ljungby. Det är ca 1280 personer som står på väntelistan och ca hälften av dem är nya patienter. Hörselvården har arbetat för att försöka minska ner köerna och det har lett till att ca 500 fler patienter kunde hanteras under förra året. Dock ökar antalet remisser och inflödet hela tiden. Hörselvården är mycket glada för att vi erbjuder kursen ”Bli vän med din hörapparat” och även hörselhjälpare. Det betyder mycket för dem. 170 miljoner är ett generellt statsbidrag för att minska vårdköer och Hörselvården har sökt 9 miljoner av detta stöd. Vill man som patient komma till hörselvård snabbare kan man alltid söka enl vårdgarantin och då erbjuds man möjligheter via Region Skåne att komma till snabbare. För 2024 tog Örkelljunga emot ca 250 patienter men där känner de att taket är nått. Hässleholm och Kristianstad kan vara två andra alternativ.
Ett projekt Hörselvården arbetar med är stöd och behandling enl 1177. Där ska man försöka förbereda patienten mer inför de besök de ska göra på hörselvården och det kommer också innebära att patienten är mer förberedd och lättare ska kunna få det de frågar efter.
Sammantaget kan vi konstatera att det görs mycket för att korta ner köerna och det viktigaste är att patienterna ska kunna uppleva att de får den kvalitet på hörselvården de efterfrågar. Alla audionomtjänster är besatta och det som skulle behövas är administatör till klinikerna både i Ljungby och Växjö.
Tekniska hörselvården berättade att de gör ca 150 servicetjänster per månad och utöver det en hel del patientbesök med installation mm. Här saknar man en deltidstjänst som man ansökt om.
Väntetiden för hörselhabiliteringen är ca 60 dagar.
Vi tog upp frågor kring: Varför man inte installerar telespole där hörapparaten har en sådan. Kunskapen hos nya användare om vad hörselslinga är, är för dålig. Denna fråga ska Barbro ta upp med Audionomerna.
Vi tog upp frågan om hörselhjälpare kan få mer utbildning och även detta ska genomföras under våren.
Frågan om telefonbesked, tiderna tar slut för snabbt och då får man inget besked om att hörselvården ska höra av sig. Detta ska kollas upp.
Vårdavtal med extern aktör? Det är inte så lätt som det kan låta att hitta externa aktörer. De gör vad de kan inom vården för att hitta lösningar
Blekingemodellen är inget alternativ i dagsläget. Undersökningar från Hörselbron har visat att den upplevda kvaliteten från Blekinge har fått Regionen att rasa på rankinglistan medan Region Kronoberg har fått en bättre placering.
Nästa möte med Samrådsgruppen blir den 10 nov. Anmäl gärna frågor till oss som är med där.