Datum:

”Ett stort hjärta för mig” – Lars Nilsson Böös

Han berättar om skoltiden, sin personliga resa mot CI – och företagets framtid. Som privatperson tycker han om att resa, vara i sommarstugan, träffa vänner och familj – och även vara med sin hund. Han har själv en hörselskada och bär i dag cochleaimplantat (CI). Vi träffade företagaren Lars Nilsson Böös på hans arbetsplats TSC Allservice AB.

Hans hjärta har brunnit för företaget i mer än 20 år. Företaget som skapar delaktighet – och som finns beläget i Sundsvall. Året var 2000 när Lars Nilsson Böös startade Teckenspråkscentrum, som i dag har fått namnet TSC Allservice AB. En utbildning på Västanviks Folkhögskola blev starten. Lars och tre andra personer hade något gemensamt: De ville inte att människor skulle känna sig isolerade på sina arbetsplatser.

De ville bidra till en förändring
Drivkraften till att starta företaget var en önskan om teckenspråk på arbetsplatsen, berättar Lars. Det var en gemensam nämnare för att minska isolering på arbetsplatsen. Och den röda tråden finns fortfarande kvar än i dag – över 20 år senare. På TSC sker alltid möten med både skriv- och teckenspråkstolkar. Det är självklart att det ska finnas tolk på möten om behoven finns, annars ska man inte genomföra mötet, menar Lars. En annan drivkraft bakom uppstarten av företaget var ekonomi. De ville att människor skulle få lön för det som de gör, i stället för att gå på bidrag eller gå runt i olika sociala åtgärder eller arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Nyheter i företaget – Systugan
Lars berättar mer om företaget, som idag har ungefär 20 anställda:
– Det vi erbjuder idag är ett allservicecenter i form av transporter, fastighetsskötsel och städning. Det är väl de stora verksamheterna som vi har. Sen har vi något som heter systugan också, som vi har börjat med. Vi har en kille från Iran som är jätteduktig skräddare. Han syr båtkapell, skoterkapell, möbler och gör allt möjligt.
Företaget har även något som kallas för Bokbörsen, där de säljer begagnade böcker på internet.

Det ärofyllda priset – årets företagare
2019 fick TSC Allservice ta emot pris som årets företagare i Sundsvall. Det blev en stor grej och Lars tror att det är mycket tack vare hans hörselskada – och den resa som han gjort som tillåtit honom att utvecklas. Han nämner också att priset inte bara är hans förtjänst utan att det är flera personer som har jobbat hårt för att nå dit. Men känslan av hur det var att ta emot priset finns kvar:
– Att sitta där. Halva Sundsvall är ju där, hela näringslivet sitter där och så är vi bäst just då! Det är stort. Sen stå där vid podiet, visa att man kan få det största och finaste priset. Det kändes bra. Jag är väldigt tacksam för att vi har fått det.
***
Men vi tar det från början. På grund av syrebrist vid födseln föddes Lars med en hörselnedsättning. Men det dröjde ett tag innan någon märkte av hörselskadan. Hans mormor förstod däremot tidigt att han inte var som de andra barnen eller barnbarnen, berättar han. Lars fick komma till Uppsala för en utredning tillsammans med sina föräldrar. Innan hade de varit på hörcentralen och träffat en audionom som upplevde Lars som väldigt ”pappig”. Därför trodde de inte att han hade en hörselnedsättning. När han hunnit fylla några år fick han sina första hörapparater. Då var han mellan tre och fem år, berättar han.

Åren gick och så småningom blev det dags att välja gymnasium
Under en period drömde Lars om att bli hörseltekniker. Han ville hjälpa andra och utbildningen fanns i Örebro. Men han valde till slut att stanna kvar i Sundsvall.
När han började gymnasiet upptäckte han stora skillnader mot hur han upplevt åren i grundskolan. Gymnasiet bjöd på ett helt annat tempo. Han var van vid färre antal elever, att lärarna hjälpte till när eleverna behövde hjälp och att alla uppgifterna gjordes under skoldagarna. Nu var det mer eget ansvar och högre tempo. Lars berättar om att han var jättetrött när han kom hem – för att leva med en hörselskada tar extra mycket energi.
– Jag hade hört alla frågor från vad våra lärare sa. Men när jag kom hem brukade jag ta reda på svaren som eleverna eller mina klasskamrater hade svarat. Det var bara att härda ut och det gick ju bättre och bättre att komma in i det. Så jag fick hyfsade betyg i alla fall.
***
I dag bär Lars cochleaimplantat (CI). Men så har det inte alltid varit. Med egna ord beskriver Lars sin hörsel som att innan han fick CI, då hade han en ganska grav hörselnedsättning med bra bas, men inget mellanregister eller diskant. Men när hörapparaterna inte hjälpte längre kände han sig utanför. Speciellt när han inte hängde med när barnen började bli i tonåren och började prata rappt med varandra vid matbordet. Han upplevde att han hamnade i en bubbla, och började tänka att det här – det måste han göra något åt.
– Jag var både för och emot det där med cochleaimplantat. Det är en avancerad hörapparat tekniskt, men det är också ett ingrepp som är ganska stort. Och det är ganska lång resa innan man når ett mål med ett implantat. Före implantatet, då hörde jag ungefär 12 procent av orden, säger han.

Resan mot CI
Han berättar att det var värt resan. Implantaten har hjälpt honom mycket, sedan han fick det första 2014. Han har alltid haft hörapparat på båda öronen, så det blev en speciell upplevelse att bara höra på ena sidan då det dröjde till 2021 innan han fick det andra cochleaimplantatet.
– Jag har alltid haft hörapparat på båda sidor. Så att gå och höra på ena sidan, det blev väldigt konstigt. Man hörde inte varifrån ljudet kom, man blir ju lite van vid att höra på båda.

Har du mött fördomar någon gång?
– Jo, men man kan nog möta mycket människor som man funderar på hur de tänker. Jag funderar väldigt ofta när man träffar barn som säger “Vad konstigt du pratar.” För de hör ju att det inte är ett rent tal och att jag inte talar ”riktigt”. Medan de vuxna säger “Vad bra du pratar” – så vem ska man tro på?
Lars berättar vidare att han ibland också kan märka en osäkerhet hos företagets kunder. Då är det ofta frågor som ”Hur klarar döva det här? Hur ska vi kommunicera? Hur ska det funka?” När de anställda åker ut – då handla osäkerheten mer om ”Ska vi prata med kunderna eller ska vi boka ett möte? Har vi en tolk med oss, eller hur funkar det?”
– Det där är ju också väldigt individuellt. Beror helt på vem man pratar med. Personligen fixar jag inte ett möte med många samtidigt. Men det går bra om man är tre till fyra personer.

Låga fördomar och företagets framtid
Lars berättar att kunder som Ikea hade väldigt låga fördomar. Där fanns det ett tycke om att det borde finnas lösningar.
– Bara för att man har en hörselnedsättning så behöver man inte vara dum, säger Lars.
När han blickar mot framtiden önskar han få flytta till varmare länder under vinterhalvåret. Under sommartiden kan han som pensionär tänka sig att vara i Sundsvall eller i Stockholm. Företagsmässigt hoppas han att någon kommer att ta över TSC Allservice AB i framtiden.
– Det är synd att lägga ner, bara för att jag går i pension. Många behöver den här verksamheten. Det är ett stort hjärta för mig det här företag, säger han.

Faktaruta

Relaterade nyheter

  • Aktiviteter våren 2025
    Datum:

    Aktiviteter våren 2025

    14 februari Fira alla hjärtans dag med oss på Clarion Hotell3-rätters lunch, underhållning och trevligt sällskap kl. 12-15 Egenavgift 100 kr. Anmälan görs till info@altorpet.com eller 070-256 37 93. 22 mars Årsmöte på Clarion Hotell i...

  • Hörselpodden
    Datum:

    Hörselpodden

    Varmt välkomna till säsong 2! I den här säsongen kommer vi förutom att få ta del av grundläggande hörselinformation, även möta en hel del gäster som alla bjuder på deras personlig hörselhistoria. Klicka på länken...

  • Höstmöte 9 november
    Datum:

    Höstmöte 9 november

    Höstmöte på First hotell Strand i Sundsvall kl. 15, vi bjuder på fika. Fastställande av verksamhetsplan och budget, val av ombud till kongressen 2025. Anmälan till info@altorpet.com eller 070-256 37 93