Besök i Ysterian i Hassle
I veckan gjorde Hörselskadades förening i norra Skaraborg med tolkar ett uppskattat studiebesök på Sörgården hos Helena Hallerhed för ostprovning och lunch med ostpaj och sallad, kaffe och kaka för 50-talet personer. Efter maten öppnade butiken för försäljning av gårdsosten och färskostarna.
Ägarinnan själv berättade om gården och att hon gått en kurs i ystning av såväl ko- som get- och fårmjölk i Åre, om olika osttyper och företaget innan vi fick provsmaka en hårdost som liknande en schweizisk gruyère, en färskost rullad i trädgårdsörter och en lagrad vitmögelost tillsammans med plommon- eller jordgubbsmarmelad. Till detta serverades vi ofiltrerad äppelmust. Hade mycket att berätta om tillverkningen, lagringstid och i vilka sammanhang olika ostar kommer bäst till sin rätt.
Ingredienserna är lokala och noga utvalda. All mjölk är ekologisk liksom mjölet till det egenbakade brödet som serverades till osten. Färskost kan man smaksätta på flera olika sätt. Örterna till detta odlar hon i sin egna trädgård. Hon har ofta kvällsföredrag hemmavid i vagnsskjulet ostprovningar av olika slag samt tar emot större och mindre sällskap för en ostbricka eller annan mat i ostens tecken som vid födelsedagsfester och andra jubileum. Företaget har växt med åren men fortfarande driver hon det utan anställda med bara maken och sonen som medhjälpare. Mun-till-mun-metoden ger god reklam i nätverk med andra gårdsbutiker och lantcaféer som sprider sina värdefulla kunskaper. Alla var nöjda, mätta och belåtna och Birgitta Knutsson tackade för oss med vacker hängpelargon.