2015

Kort om vad vi har gjort 2015.

Höstmöte med julbord 28 november

attraherade ett 30-tal medlemmar som inte bara lämnade förslagen till budget resp. verksamhetsplan för nästa år utan anmärkning utan också njöt både av Björn Olséns musik, Branteviksill, Yngsjösill, enbärsgravad lax, älgkorv och andra delikatesser från Harö krog samt av Curt Enbergs många bilder från jubileet.

Hörseldagen 17 oktober 2015 på Tippen i Saltsjöbaden

Nacka Forum ville ha 12 000:- för 3-4 kvadratmeter en lördag, så vi valde i stället Saltsjöbadens köpcentrum Tippen, som tog emot oss med glädje.

Vad vi inte fått veta i förväg var att de själva samtidigt med oss hade en PR-dag med inriktning mot barnfamiljer. Ansiktsmålning, ballongformare, sockervadd, akvarium med grodor, en man med två stora papegojor på axlarna, Lions loppis m.m. vilket bidrog till att extra mycket folk kom förbi vår plats.

Saltsjöbadens Bibliotek hjälpte oss med bord, dator, wifi och monter för broschyrer samt vänligt bemötande.

Ett tiotal nappade på att prova Hrf hörseltest, flertalet med resultatet dålig hörsel. Många hade svårt att hitta bland bilderna.

Bortåt hälften av förbipasserande som man frågade om hörsel svarade att de hade hörapparat men den låg hemma.

Två personer stod 11.00 – 12.30 och två andra 12.30 – 14.00. Just denna dag kunde vi nog ha börjat tidigare. Vi hade på oss Hrf gula reflexvästar.

Det försenade jubileet – 4 oktober 2015

I föreningens protokollspärm berättar första sidan om tillkomsten av Hörselfrämjandet i Nacka-Värmdö den 5 oktober 1970. Åke Ahlsén från Hörselfrämjandets Riksförbund och jubileumjubileumkonsulenterna Vera Nilsson och Ingvar Härlid från Danderyds sjukhus tog initiativ till en träff i Svindersviksskolans matsal. Av de ca 250 inbjudna kom det ett 50-tal och av dem antecknade sig drygt 20 som medlemmar.

Skolhuset finns kvar intill Alphyddan och hyser idag den privata skolan Maestro med inriktning mot musik.

I sinom tid satte man av pengar för ett 40 års-jubileum men det blev aldrig av. Så här i 45-årsåldern kunde det vara dags att äntligen använda dem. Jubileet firades (”en dag för tidigt”) den 4 oktober i våra lokaler i Nacka Handikappforum.

Gäster från Distriktskansliet, grannkommunerna Haninge och Lidingö samt ett 30-tal medlemmar lyssnade till ett mycket intressant och instruktivt föredrag om samspelet mellan vår hörsel och hörapparater av Ching Huan, audionom på Karolinska sjukhuset.

Och alla gäster, medlemmar och tolkar trakterades med välkomstbubbel, buffé från Harö krog samt en gigantisk T Å R T A!

Jubileumstårta.
Jubileumstårta.

Vårutflykt 4 juni i Hrfs  ”arbetskläder”

Boo har en mycket aktiv hembygdeförening och i år lade vi den vårliga kulturutflykten till deras hembygdsgård den 4 juni på kvällen. Till Nämdöstigen kom ett tjugotal medlemmar av vilka en hade med sig skrivtolkar. Efter kaffe och en sommarlandgång redogjorde Clas-Erik Erikson för Boos historia från den tid för 1000 år sedan när området var den helt havsomflutna Hargsön via Magnus Ladulås, Gustav Vasa, ryssarnas härjningar i Stäket till dagens läge då Boo inte längre är en egen kommun utan en del av Nacka, den del som ligger i Uppland, eftersom landskapsgränsen går i Skurusundet.

I Boo.
I Boo.

Årsmötet 2015

hölls 7 mars 2015 i Nacka Handikappforum med chokladprovning som extra frestelse kan vi notera ett rekorddeltagande med drygt 30% av medlemmarna närvarande och gäster från grannföreningen på Lidingö. Vi konstaterade att den nyinstallerade T-slingan fungerade utmärkt och den ena skrivtolken klargjorde varför deras skrivtolkning är mycket tydligare än den på TV.

Styrelsen och övriga funktionärer omvaldes – se https://hrf.se/nacka-varmdo/kontakt .

Efter avslutade formalia vidtog en uppskattad chokladprovning ledd av Lena Oetterli som med ett jättetrevligt föredrag lärde oss väldigt mycket om cacao och dess historia.

Cacao mums.
Cacao mums.

Med hjälp av Nacka Närradioförening sänder vi budskapet att alla som börjar höra litet ”ålderdomligt” bör uppsöka ett audionomföretag och få sin hörsel kollad, Radiobudskapen skall också hålla dig informerad om vad som händer i föreningen. Mer om detta kan du höra i

Radio Nacka 99,9 mHz

och numera även i din dator och surfplatta genom PODD-radio.