Datum: <time datetime="2024-09-02">2 september 2024</time>

Besök på IKEA museet

Den 27 augusti besökte HRF Ljungby och Strokeföreningen Sunnerbo, världen enda IKEA museum i Älmhult. Ett 20-tal medlemmar från de båda föreningarna fick en intressant och lärorik eftermiddag tillsammans

Vi fick höra historien om företaget och dess skapare Ingvar Kamprad. Alla hade sin bild av vad IKEA är och står för men vår guide Per-Olof eller PO berättade om hela historien från Istid till idag. 

Namnet IKEA är en akronym som jag tror de flesta av oss visste Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd, och det första möbelvaruhuset i världen byggdes av Ingvar redan 1958, idag är det den delen som är museum. Varje år besöks museet av ca 220 000, när det var möbelvaruhus var besökarna ungefär lika många. Vi fick också veta att placeringen av det första varuhuset inte var en slump utan Ingvar var född ca 300 meter därifrån och hans morfar hade lanthandel i närheten, dessutom tillbringade han sin bardom i de kvarteren som senare blev IKEA. 

Vi fick även en inblick i hur man skapar nya produkter inom företaget, det är 5 kriterier som gäller, Pris, det ska vara ett tilltalande pris på produkten och folk ska ha råd att köpa den. Form, produkten ska ha en tilltalande form och en praktisk form. Kvalitet, produkten ska ha en god kvalitet som gör att den håller och gör köparen nöjd. Hållbarhet, produkten ska hålla länge men också vara tillverkat på ett sätt som gör att den inte påverkar miljön på ett negativt sätt. Det sista kriteriet är Funktion produkten ska ge ett mervärde till köparen och det ska vara praktiskt. Alla produkter har fått namn istället för numer och det för att Ingvar hade lättare att komma ihåg namn än produktnummer. Vem kommer inte ihåg Billy bokhyllan?

På ett ställe i utställningen fick vi se Ingvars hemmakontor, givetvis inrett med IKEA möbler och väldigt spartanskt möblerat. 

Ikea idag finns på mängder av platser på de flesta kontinenter. Antalet anställda är närmare 250 000 och en dagskassa på IKEA är i runda slängar 1 miljard. Vem kunde tro att en enkel bondson från Älmhult skulle åstadkomma något sådant.

Även om Ingvar gick bort 2018 lever han i högsta grad i IKEA idag ”En möbelhandlares testamente” är en skrift som alla IKEA anställda får i handen första dagen på jobbet och där beskriver Ingvar i detalj vad IKEA är och står för. Även idag är anställda på IKEA som en stor familj och det var så han ville det skulle vara.

Besöket avslutades på den fantastiska textilutställningen där vi fick se all färg och form som producerats av mängder av textildesigners. 

Vi tackade PO för en väldigt trevlig rundvandring och vi avslutade med lite fika på restaurangen. 

Vi lärde oss mycket den här dagen, dels om IKEA och Ingvar Kamprad men också om att det går alldeles utmärkt att genomföra aktiviteter över föreningsgränser med ett gott resultat.

Dan Krantz

HRF Ljungby

Relaterade nyheter

  • Dags att dra igång igen!
    Datum: <time datetime="2024-08-23">23 augusti 2024</time>

    Dags att dra igång igen!

    Då startar vi upp en ny termin i HRF Ljungby. Det rivstartas med besök på IKEA museet redan den 27 augusti och walk&talk den 28 augusti. Men ni kan vara säkra på att det kommer...

  • Glad Midsommar till alla
    Datum: <time datetime="2024-06-20">20 juni 2024</time>

    Glad Midsommar till alla

    Nu hoppas vi att det ska bli härligt väder och att alla får en fin varm och torr midsommarafton. Nu under sommaren är det ju inte så mycket aktiviteter på gång men vi jobbar på...

  • Sommarlov
    Datum: <time datetime="2024-06-05">5 juni 2024</time>

    Sommarlov

    Idag den 5 juni när sommaren visade sin godaste sida hade vi avslutning av vår aktivitet som vi kallar walk&talk. En gemensam promenad med efterföljande fika som vi genomfört 10 gånger nu under våren. Dagen...