Datum: <time datetime="2023-08-17">17 augusti 2023</time>

Ut i det Blå -utfärden

Vi var 16 medlemmar och en anhörig som deltog på utfärden

Det var 6 st. bilar som rullade ut från parkeringen, vid föreningslokalen, vid halv 11 tiden.

Vi hade vädergudarna på vår sida och färden gick längs mindre vägar upp mot nordöstra delen av Skåne, nära Blekingegränsen.

Vår färd gick genom orter som Fjälkinge, Kiaby, Oppmanna, Arkelstorp och från Vånga på backiga grusvägar genom skogarna till första stoppet i Blistorp.

Här ligger Valentin Textorius och hans maka Dorothea begravda. De kom hit för den fina bokskogens skull på 1700-talet. Textorius var köpman och fabrikör av pottaska. Han ägde dessutom halva Kristianstad. Pottaskan lät han forsla till sin brigg i Åhus hamn, sedan skeppades den vidare till England och Tyskland.

Makarna tyckte om landskapet här uppe så mycket att de lät bygga ett gravkapell. Kapellet är korsformigt och dess metertjocka väggar består av rejäla gråstenar med vackert vitkalkade fogar emellan. Mitt för portarna, i kapellets kor, står två bastanta ekkistor sida vid sida med stoftet av dem båda. I varje kista finns det ytterligare tre kistor, en av glas, en av zink och en av bly. Framställningen av pottaska, ett äldre namn för kaliumkarbonat, som användes vid tillverkningen av glas, tvål, såpa och läkemedel var med andra ord en synnerligen inkomstbringande verksamhet. Allt detta fick vi till oss av en lokal guide som visade kapellet.

Nästa stopp var Ekopensionat Strömbacken i Östafors. Här åt vi pensionatets specialitet, Flammkuchen, bakade i vedeldad ugn utomhus. Maten intogs i pensionatets stora orangeri som även är inrett med bord och stolar. Fyra olika sorters Flammkuchen blev vi serverade.

Efter måltiden berättade pensionatets ägare, Elisabet Knutsson, om sin egen och husets historia och om sin tid som riksdagsman för Miljöpartiet. Elisabet är en mycket god berätterska ska tilläggas. Berättandet skrivtolkades på duk av skickliga tolkar. Elisabet svarade även på frågor från deltagarna, efteråt.

Nästa stopp var Orudden, Näsum, hemma hos Ingrid och Sven-Erik Andersson där vi fick em. kaffe och kakbit med vaniljsås ute på deras altan vid Ivösjön. Det blev en stunds trevligt samtal vid borden innan det var dags för hemfärden.

Relaterade nyheter

  • Föreningsutfärd Tåg o Tura
    Datum: <time datetime="2024-04-17">17 april 2024</time>

    Föreningsutfärd Tåg o Tura

    Föreningsutfärden Tåg o Tura går även i år av stapeln på Kristi himmelsfärdsdagen den 9 maj.Vi åker tåg från Kristianstad centralstation. Samling på stationen kl 9.00.Reseledaren löser gruppbiljett. I Helsingborg går vi ombord på Danmarksbåten...

  • Sagan om den syn- och hörselsmarta kommunen
    Datum: <time datetime="2024-04-07">7 april 2024</time>

    Sagan om den syn- och hörselsmarta kommunen

    Det var en gång en gubbe som hörde väldigt dåligt och som ofta hamnade utanför i sociala sammanhang. Han missade glädjen och skämten och blev allt ensammare. Ingen såg hur dåligt han hörde. Ingen tog...

  • Utbildning i syn- och hörselomsorg
    Datum: <time datetime="2024-03-18">18 mars 2024</time>

    Utbildning i syn- och hörselomsorg

    HRF Skåne erbjuder i samverkan med SRF (Synskadades Riksförbund) Skåne och Region Skåne en utbildning i syn- och hörselomsorg på Sundsgårdens folkhögskola den 9-10 september 2024 och den 18-20 september 2024. I vårt nätverk ingår...