Datum: <time datetime="2024-04-07">7 april 2024</time>

Sagan om den syn- och hörselsmarta kommunen

Det var en gång en gubbe som hörde väldigt dåligt och som ofta hamnade utanför i sociala sammanhang. Han missade glädjen och skämten och blev allt ensammare.

Ingen såg hur dåligt han hörde. Ingen tog honom på allvar. Gubben blev både fattig, dyster och mycket trött. En dag mötte han en gumma som var blind och isolerad i sin lilla lägenhet. Det hade nämligen sparats på både ledsagning och färdtjänst. Stödet från syn- och hörselinstruktörer hade upphört. Kärva tider menade de som bestämde och nöjde sig med tio procents lönelyft. Gumman mådde hundra procent sämre.

Gubben och gumman var dock av segt virke och gav därför inte upp. De insåg att ensam inte är stark. Tillsammans försökte de få makthavarna att förstå värdet av ökad delaktighet. Något som kunde främja hälsan och minska vårdkostnaderna. Tyvärr nådde budskapet inte fram men ett mirakel inträffade.

Den syn- och hörselsmarta kommunen uppstod. Plötsligt välkomnades de av muntra makthavare tillsammans med syn- och hörselinstruktörer, funktionsstödssamordnare, syn- och hörselombud och många andra viktiga aktörer i kärnverksamheten.

Överallt fanns det fungerande hörslingor och en utmärkt ljud- och ljusmiljö. Tillgängligheten prioriterades tillsammans med de väl förvaltade skattekronorna. Kommuninnevånarna möttes på den myllrande samhällsarenan, även de med en funktionsnedsättning. Gubben och gumman levde lyckliga i många år. Makthavarna belönades rikligt vid de återkommande valen.

Genom att lyssna och ersätta omöjligt med möjligt kan denna saga bli en lönsam verklighet för alla.

(Idag har över en miljon äldre problem att höra och nära en tredjedel av personer över 70 år har ögonsjukdomar.)

Mats Borglund, projektledare HRF (Hörselskadades Distrikt) Skåne

Relaterade nyheter

 • Föreningsutfärd Tåg o Tura
  Datum: <time datetime="2024-04-17">17 april 2024</time>

  Föreningsutfärd Tåg o Tura

  Föreningsutfärden Tåg o Tura går även i år av stapeln på Kristi himmelsfärdsdagen den 9 maj.Vi åker tåg från Kristianstad centralstation. Samling på stationen kl 9.00.Reseledaren löser gruppbiljett. I Helsingborg går vi ombord på Danmarksbåten...

 • Utbildning i syn- och hörselomsorg
  Datum: <time datetime="2024-03-18">18 mars 2024</time>

  Utbildning i syn- och hörselomsorg

  HRF Skåne erbjuder i samverkan med SRF (Synskadades Riksförbund) Skåne och Region Skåne en utbildning i syn- och hörselomsorg på Sundsgårdens folkhögskola den 9-10 september 2024 och den 18-20 september 2024. I vårt nätverk ingår...

 • Årsmötet
  Datum: <time datetime="2024-03-18">18 mars 2024</time>

  Årsmötet

  Det blev ett välbesökt årsmöte med val av styrelse och funktionärer i föreningen.Borden var pyntade med tulpaner och påskris. Det serverades smörgåstårta, kaffe och hembakade kakor.Två glada musikanter underhöll oss på ett trevligt sätt, med...