Kategori: Nyheter
Datum: <time datetime="2017-09-05">5 september 2017</time>

Nytt sortiment av hörapparater

Sedan 15 juni har det varit möjligt att välja en hörapparat från Stockholms läns landstings nya sortiment. I det ingår fem olika leverantörer med sammanlagt 65 olika modeller. Språkröret har frågat de privata aktörerna vad de tycker om det nya sortimentet.

Hörapparaterna i det nya sortimentet finns i en mångfald av varianter och modeller. I utbudet finns bland annat högteknologiska apparater vars ljud kan styras i mobilen eller kopplas mot TV:n – utan mottagare/fjärrkontroll emellan. Det fanns inte tidigare.

Eftersom det råder så kallat ”Fritt val” i Stockholm kan den som behöver hörapparat välja en hörapparat ut landstingets sortiment utan kostnad, eller använda sig av Fritt val. Vid Fritt val köper brukaren hörapparaterna utanför landstingets sortiment. Hela eller delar av kostnaden täcks då av en hörselcheck från landstinget. I många fall får den enskilde lägga till en summa ur egen ficka, utöver hörselchecken. I vissa fall tusentals kronor.

I Stockholms län finns åtta olika företag som har tecknat avtal med landstinget om att prova ut hörapparater. Förutom sitt eget sortiment är de privata mottagningarna även skyldiga att tillhandahålla alla hörapparater som landstinget har upphandlat. Trots det kommer endast 20 procent av hörapparaterna som provas ut från landstingets upphandlade sortiment. Det har framförts kritik från både Hörselskadades Riksförbund och Svenska Audionomföreningen mot att de privata hörselmottagningarna inte är oberoende av hörapparatsindustrin. Personer som vänder sig till en privat mottagning får i mycket hög utsträckning just de hörapparater som mottagningens ägarkoncern tillverkar.

Även Socialstyrelsen har riktat kritik mot detta i en rapport från 2016. Bland annat konstaterar myndigheten att det är mycket problematiskt ur ett vårdetiskt perspektiv att audionomerna, som ska hjälpa patienten att hitta rätt hörapparater, har dubbla roller som försäljare och vårdgivare.

Mot bakrund av detta är det intressant att veta vad de privata aktörerna tycker om det nya upphandlade sortimentet. En rundfrågning som Språkröret har gjort visar att de privata mottagningarna överlag tycker att det nya sortiment som landstinget har upphandlat är bra. Audika, som är den största privata aktören säger till exempel att hörapparaterna i det nya sortimentet har bättre teknik än det som fanns tidigare. Dock vidhåller alla att det egna sortimentet kompletterar landstingets utbud.

Upphandlade leverantörer av hörapparater i Stockholms läns landsting sedan juni 2017: Sonova Nordic, Sivantos, AB Widex, GN Hearing, Oticon AB.
Se hela utbudet på www.1177.se/Stockholm/Tema/Hjalpmedel/Produkter/Horsel/Horapparater/

Vi frågade samtliga företag med landstingsavtal när det nya sortimentet började gälla i juni. Sex av företagen svarade innan tidningen gick i tryck i augusti. Totalt finns det nio företag som är godkända av landstinget att sköta den primära hörselrehabiliteringen inom Stockholms läns landsting.

Audika
genom verksamhetsutvecklare Reza Zarenoe

Vad tycker ni om det nya sortimentet?
– Hörapparatsteknologin utvecklas varje år och blir bättre och bättre. I och med ett nytt upphandlat sortiment så har hörapparaterna i det sortimentet också bättre teknik än det sortimentet som fanns tidigare. Vi är måna om att presentera ett privat (Fritt val) sortiment som är likvärdigt eller bättre än landstingets upphandlade sortiment.
Varför tror du att cirka 80 % av hörapparaterna kommer från Fritt val?
– En möjlig förklaring skulle kunna vara att hörapparater inom sll:s sortiment inte har varit lika avancerade som de är inom Fritt val-sortimentet. För oss är det viktigaste att våra patienter är nöjda oavsett vilken hörapparat man väljer. Vi är måna om att alltid erbjuda den senaste tekniken som i större grad kan matcha patienternas behov. Därför uppdaterar vi kontinuerligt vårt privata sortiment. Detta skulle kunna vara en möjlig orsak till varför patienter oftare valt bort sll:s sortimentet.

 

AudioNova
genom verksamhetschef Mikael Andersson Huss

Vad tycker ni om det nya sortimentet?
– Vi tycker det är bra att vi nu fått ett upphandlat sortimentsavtal att arbeta med eftersom vi fram till den15 juni levt med flera parallella avtal som skapat förvirring. Vi arbetar med ett stort utbud av produkter både via upphandlat sortiment och vårt eget sortiment så kunden kan få en lösning som passar just dem. Vårt egna sortiment kompletterar landstingets utbud väl.
Varför tror du att cirka 80 % av hörapparaterna kommer från Fritt val?
– Jag tror det beror på att valfriheten finns där och att kunden kan få produkter som är specifikt anpassade efter deras behov. Val av rätt lösning och också rätt produkt sker i mötet mellan kunden och audionomen. Utifrån kundens behov finner kunden ofta möjligheten till den bästa lösningen för sina behov i vårt eget sortiment.

 

AB Suavis Hörsel
genom verksamhetschef Roshanak Kiani

Vad tycker ni om det nya sortimentet?
– Det är moderna och bra hörapparater. Vi, som är leverantörsoberoende, försöker hela tiden att erbjuda det senaste och bästa från olika leverantörer utifrån kundens behov och önskemål, även från de som inte är med i avtalet med landstinget. Patienterna i Stockholm har ett enormt utbud av hörapparater från alla de ledande tillverkarna i världen. Det skiljer sig mot andra landsting.
Varför tror du att cirka 80 % av hörapparaterna kommer från Fritt val?
– Vi är leverantörsoberoende och vi erbjuder det upphandlade sortimentet till samtliga patienter, samtidigt som vi erbjuder ett bra urval av hörapparater från flera av de ledande tillverkarna. Med fullständig information till patienten, som vi givetvis dokumenterar, så tar patienten ställning till vilka hörapparater han/hon vill ha.

 

Eartech (Earsafety International AB)
genom chef Heléne Ljung

Vad tycker ni om det nya sortimentet?
– Landstinget har gjort ett bra jobb vad gäller upphandlingen. Det ser ut vara ett brett sortiment med bra hörapparater som täcker de flestas grundbehov.
Varför tror du att cirka 80 % av hörapparaterna kommer från Fritt val?
– Den höga siffran gäller inte Eartech. Uppskattningsvis väljer ungefär hälften av våra kunder en apparat från landstingets sortiment. Det beror troligen på att vi inte är knutna till någon hörapparatstillverkare. I de fall våra kunder väljer en apparat ur vårt sortiment ska det vara en påtaglig skillnad mot landstingets sortiment och framförallt är vi måna om att kunden ska förstå och uppleva denna skillnad. Hos oss är det vanligaste skälet till att kunden väljer ur vårt sortiment att vi har en hörapparat som inte finns på landstingets lista men som har efterfrågade egenskaper.

 

Hörbart
genom vd Magnus Eriksson

Vad tycker ni om det nya sortimentet?
– Det nya upphandlade sortimentet är något bättre än tidigare. Som oberoende hörselmottagning erbjuder vi alla tekniknivåer från alla leverantörer. Det ger våra kunder möjlighet att ta del av resultatet från den mest aktuella forskningen och utvecklingen inom hörselområdet.
Varför tror du att cirka 80 % av hörapparaterna kommer från Fritt val?
– En anledning kan vara att vi kan erbjuda en högre tekniknivå till våra kunder även då de inte behöver betala mer än om de väljer ett hjälpmedel ur landstingets sortiment. I vårt egna sortiment finns det mycket få begränsningar vilket är viktigt då vi alltid försöker se till hela situationen, inte bara att själva hörapparaten ska fungera. Det är i många fall minst lika viktigt för våra kunder att höra bra i telefon, på tv och i svåra sociala sammanhang. Då kan vi i vårt eget sortiment ofta skräddarsy bättre lösningar som fungerar i alla situationer.

 

Hearing
genom verksamhetschef Anna Ericsson

Vad tycker ni om det nya sortimentet?
– Det är ett ok sortiment, vårt egna sortiment kompletterar landstingets sortiment samt är utvalt efter de resultat vi får av utprovade hörapparater.
Varför tror du att cirka 80 % av hörapparaterna kommer från Fritt val?
– Vi har inte den höga procenten Fritt val i vår verksamhet och varför det är så på andra mottagningar har jag ingen åsikt om. Vi lägger fram båda sortimenten och kunden väljer sedan efter funktion och vad som passar dem bäst.

 

Text: Jenny Ryltenius
Bilder: Patrick Miller

Relaterade nyheter

  • Välkommen till årsmötet!
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2024-03-13">13 mars 2024</time>

    Välkommen till årsmötet!

    Nu finns alla handlingarna för årsmötet 2024 att ta del av på hemsidan. Varmt välkommen till vårt årsmöte onsdag 27 mars 18.00-21.00 i lokalerna på Malmgårdsvägen 63 A. Glöm inte att anmäla dig för serveringens...

  • Är du en inbetweener? Häng med på våra digitala träffar
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2022-04-21">21 april 2022</time>

    Är du en inbetweener? Häng med på våra digitala träffar

    Hörselskadade i åldern 18-40 år träffas digitalt ungefär varannan vecka i samtalsgrupp på Zoom. Nästa träff är måndag 25 april klockan 18-20. Länken hittar du här nedan.

  • Styrelsen 2022-23
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2022-03-30">30 mars 2022</time>

    Styrelsen 2022-23

    Det här är HRF Stockholms nya styrelse som valdes på årsmötet den 26 mars.
    Från vänster i bilden: Christer Nygren (ny ledamot), Dorota Kuczynska (ny ledamot), Niklas Wikman (ny ordförande), Louise Edlund (ny viceordförande), Jan Lamby (ledamot), Anne-Marie Persson (ledamot), Jan-Åke Danielsson (kassör).