Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-03-04">4 mars 2017</time>

Björn Skifs: ”Det är inte pinsamt att ha hörapparat”

Björn Skifs. Foto: Peter Knutson
Björn Skifs. Foto: Peter Knutson

”Vi måste börja prata om det här. Och inte tycka att det är pinsamt att ha hörapparat. Det är egentligen lika självklart som att ha glasögon”. Det sa Björn Skifs, när han berättade om sin hörselnedsättning i fredagens ”Skavlan”.

Björn Skifs har hörapparater sedan ungefär 15 år tillbaka. När HRFs tidning Auris intervjuade honom 2005 berättade han om hur det kändes att skaffa hörapparater: ”Jag minns fortfarande hur fantastiskt det var att för första gången på länge höra gruset krasa under fötterna. Det var en wow-upplevelse!”

Den positiva inställningen har han behållit. I fredagens ”Skavlan” gjorde han sitt bästa för att ta död på stigmat kring hörselnedsättning och hörapparater:
– Vi måste börja prata om det här. Och inte tycka att det är pinsamt att ha hörapparat. Det är egentligen lika självklart som att ha de här”, sa Skifs och höll upp sina glasögon.

Det drog ner stora applåder, och Fredrik Skavlan kommenterade genast:
– Jag tror att många är glada för att du säger det här.

En ”krigsskada”

Björn Skifs hörselnedsättning är en bullerskada som uppstod successivt efter många år som artist, omgiven av starkt ljud. Särskilt i början av karriären stod han nära högtalarna när han uppträdde. Då kändes det ”som att man var odödlig”, berättade Skifs. Så småningom fick han tinnitus och sedan kom hörselnedsättningen. Först på höger öra – det öra som var närmast högtalaren..
– Jag har mig själv att skylla, det är en krigsskada, konstaterade Skifs.

Vill förändra attityder

Björn Skifs har tidigare ställt upp i HRFs broschyr om hörselnedsättning, som en inspiration för alla som går och drar sig för att skaffa hörapparater. ”Man vill ju gärna vara med och förändra attityden till hörapparater”, sa han till HRF då.

Hörselskadades Riksförbund arbetar för att få bort det stigma som omger hörselnedsättning. I HRFs handlingsprogram för 2017-2020 står det att HRF ska ”uppmuntra fler att ”kliva ut ur garderoben” och bli synliga som hörselskadade. Varje person som vågar tala öppet om sin hörselskada, vågar säga ifrån, vågar ta för sig av möjligheterna och kräva sin rätt bidrar till att hörselskadade blir en starkare kraft i samhället. En kraft att räkna med.”

Länkar

”Skavlan” med Björn Skifs, fredag 3 mars 2017 (hela avsnittet, textat)

 

Relaterade nyheter

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

  • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

    Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

    "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.